Třetí trimestr

07.01.2014 14:19

tak maminko, jdeme do finále..

Vstupujete do třetího trimestru, což s sebou přináší sice jisté problémy, ale především mnoho radostných událostí.

26 týden

Váha miminka v tomto týdnu těhotenství činí zhruba 750 gramů, přičemž měří asi 35 centimetrů.

Jeho mozek se i nadále vyvíjí, stejně tak plíce, které dosud nejsou zcela vyzrálé. Ve vztahu k fyziognomii proporce dítěte (poměr mezi jednotlivými částmi těla) již odpovídají proporcím novorozence.

Pod kůží se velmi pomalu začíná hromadit podkožní tuk, dosud je ho ovšem jen nepatrné množství.

A co maminka?

S rostoucím miminkem se zvětšuje i vaše bříško.

Průměrný váhový přírůstek těhulek v této fázi těhotenství činí 6,5 kilogramů (přičemž rozmezí je zhruba 3 – 10,5 kilogramů). Zvětšující se děloha vede k obtížím se zažíváním, především pak s pálením žáhy.

Hormony a snížená míra pohybu nezřídka způsobují zácpu. Proto usilujte o to, aby skladba vašeho jídelníčku byla co nejpestřejší (obohacená především o vlákninu a rovněž železo, neboť ani chudokrevnost není nyní výjimkou).

Zároveň nezapomeňte na přiměřenou dávku pohybu. Fyzická aktivita, kterou si zachováte co nejdéle, vám za pár měsíců usnadní porod.

 

27 týden

Miminko nyní váží bezmála kilogram a měří kolem 36 centimetrů. Následující týdny se budou v jeho životě nést především ve znamení přibývání na váze.

Nicméně i nadále dochází k vývoji mozku, dítě je s to se učit a pamatovat si. Zároveň se vyvíjí plíce, především se zvyšuje počet plicních sklípků i cév. Ačkoliv plíce stále nejsou zcela vyvinuty, v případě, že by nastal předčasný porod, dítě by bylo ze strany lékařů, především pak řady přístrojů, zachráněno.

A co maminka?

Změny vaší postavy začínají být evidentní, s čímž souvisí i řada problémů. Třebaže o mnohých zde již byla zmínka (např. pálení žáhy), přidávají se další. Změny těžiště těla vedou ke vzniku křečových žil či podněcují křeče v rukách i nohách. Pokud těmito problémy trpíte, kontaktujte svého ošetřujícího lékaře. S největší pravděpodobností vám doporučí magnesium, jehož pravidelné užívání by tyto obtíže mělo podstatně zmírnit.

Je možné, že právě v tomto týdnu těhotenství zamíříte na OGTT test (orální glukózo-toleranční test). Tento test může odhalit skryté onemocnění cukrovkou. Třebaže i o tomto testu kolují hrůzné zvěsti, není se čeho obávat.

Princip spočívá ve vypití roztoku glukózy nalačno a následném vyšetření hladiny cukru v krvi (a to hodinu a dvě hodiny po vypití roztoku). Na výši hladiny cukru v krvi nemá vliv příjem kalorií jako spíše věk, hmotnost, genetické dispozice apod.

 

28 týden

Miminko se v děloze stále vyvíjí.

Citlivě reaguje na podněty zvenčí, ať již zvukové (např. při náhlém hlasitém zvukovém podnětu sebou škubne) či světelné (otáčí hlavu za světelným zdrojem).

Dítě má také v této chvíli již velké množství chuťových buněk, naplno si tedy může vychutnávat rozličné druhy chutí.

 

Vaše váha stále vzrůstá, s čímž souvisí také celá řada komplikací. Kromě dalšího budete pravděpodobně mít již potíže se spánkem. Proto odpočívejte vždy, jakmile to je jenom trošku možné. Přece jen síly budete potřebovat a navíc – po porodu si moc neodpočinete.

Prudký nárůst váhy podněcuje vznik strií. Nezapomeňte pokožku celého těla (nejenom problémových partií, jimiž jsou především prsa, bříško a stehna) po sprchování (koupání se těhotným ženám z důvodu případných infekcí nedoporučuje) důkladně promastit krémem.

Od počátku třetího trimestru nejsou výjimečné ani nepravidelné a zpravidla nebolestivé kontrakce (označované jako poslíčky). Není třeba se jich obávat, v případě, že jich nezaznamenáte více než deset v průběhu jednoho dne.

 

29 týden

Mozek miminka i nadále roste a zásadně se mění, především pak jeho povrch, který získává svou charakteristickou zvrásněnost.

S mozkem se proměňuje i tvar hlavičky – ta se prodlužuje a zvětšuje, a to právě z důvodu rostoucího mozku.

Dosud se stále vyvíjí plíce, jež ani na počátku třetího trimestru nejsou schopny samy zvládnout všechny funkce, jichž nabudou teprve v pozdějším období.

A co maminka?

S každým dalším dnem a s přibývajícími kilogramy si možná připadáte velmi neohrabaně.

Snad vám i chůze činí výrazné problémy. Nenechte si však těmito obtížemi těhotenství znepříjemnit. Dostatečně odpočívejte, jakmile vás začne pohyb unavovat, sedněte si.

Někdy se stává, že již v této fázi těhotenství sestoupí bříško, v důsledku čehož pocítíte velkou úlevu. Bude se vám podstatně lépe dýchat, protože již děloha nebude tlačit na bránici. Naneštěstí nastane nový problém, a to časté močení. Budete si muset zvyknout na to, že se již v klidu nevyspíte a někdy i několikrát za noc budete muset vstávat.

Ale všechny tyto problémy se dají překonat, když víte, že jim již brzy bude konec.

 

30 týden

Do poslední čtvrtiny těhotenství miminko vstupuje s váhou bezmála kilogramu a půl.

Nastal-li by v této fázi porod, vaše dítě by mělo velkou šanci nejenom na přežití, ale na vedení plnohodnotného života. V následujících týdnech již miminko nebude tolik růst jako doposud. Spíše bude přibývat na váze, pod kůží se mu bude hromadit tuk, který po narození sehraje výraznou úlohu, neboť díky němu bude dítě schopno regulovat svoji teplotu.

Nadále se vyvíjí mozek, v tomto okamžiku je již natolik dokonalý, že dítě je s to kontrolovat některé funkce vlastního těla. Zároveň je schopno využívat smysly (např. může identifikovat hlas matky). Z tohoto důvodu se doporučuje budoucím maminkám, aby ke svému dítěti promlouvaly, zpívaly mu, hladily jej či jakkoliv jinak laskaly.

A určitě by z těchto příjemných činností neměl být vynechán ani budoucí tatínek. Přece jen si takto mohou oba rodiče mnohem více než v předchozích obdobích budovat svůj vztah k dítěti. Plíce, o nichž jsme doposud hovořili jako o nedokonale vyvinutých, se nyní nacházejí ve fázi, kdy mohou již samy fungovat.

Jak se daří mamince?

Můžete cítit únavu v nohou (tzv. těžké nohy), je tedy potřeba odpočívat a nohy polohovat. Normální je dušnost při rychlejším pohybu, dýcháte přece i za své miminko! Trochu Vám může vyčnívat pupík, ale nebojte – po porodu se vrátí tam kde byl.

Zaměřte se na příjem tekutin a vlákniny, předejdete tak zácpám. Je to běžná obtíž, která se dá mírnit zvýšeným příjmem tekutin – 8 sklenicemi tekutin denně, včetně vody, ovocných džusů nebo koktejlů. Rovněž Vám pomůžou jídla a potraviny s vysokým obsahem vlákniny.

Můžete se také cítit stále nemotornější a pomalejší, ale i přesto se začněte připravovat na porod pomocí speciálních cviků (posílení pánevního dna). Nezatěžujte se psychicky. Miminko tlačí nožičkami až k Vašim žebrům, takže můžete cítit nepříjemný tlak na hrudník. Seďte vzpřímeně, uleví se Vám.

 

31 týden

Vaše miminko je teď 41 cm velké a začíná pěkně přibývat na váze, v této fázi má kolem 1,5 kg.

Rozvíjejí se mu části mozku zodpovědné za paměť. Dítě vnímá tlukot Vašeho srdce a Váš hlas, takže na něj stale mluvte a zpívejte mu. Vždyť Váš hlas bude první, který po narození uslyší.

Jak to však můžeme vědět? Jedna ze studií prokázala, že děti, kterým byla pravidelně hrána ústřední melodie známého seriálu, na ni reagovaly i po svém narození, na rozdíl od těch, které ji před narozením nikdy neslyšely. Asi teď pro Vás dostane Váš oblíbený seriál úplně jiný rozměr.

Pokud byste právě teď porodila, pak má miminko velkou šanci na přežití.

A co maminka?

Mnohým budoucím maminkám se stává, že na prsou objeví kapky husté nažloutlé tekutiny. Jedná se o tzv. mlezivo, které bude v prvních dnech po narození miminko pít.

Pokud patříte k ženám, jež nemají rády tajemství a nechtějí být při porodu překvapeny či zaskočeny, přihlaste se nyní do některého ze seminářů pro budoucí rodiče. Kontakty se dozvíte buď na stránkách příslušných porodnic, popř. vám je poskytne váš ošetřující lékař.

V této fázi těhotenství se připravte na poslední z ultrazvukových vyšetření, při němž se kontroluje růst plodu (někteří lékaři nyní stanovují termín porodu, ale v této fázi těhotenství se již jedná o určení značně nepřesné – s tolerancí až tři týdny), jeho uložení (tedy kde se nachází hlavička – pokud má vaše dítě stále hlavičku nahoře, nezoufejte, ještě je na změnu čas), dále poloha placenty (nacházela-li by se v porodních cestách, bylo by zapotřebí těhotenství ukončit císařským řezem), množství plodové vody (její malé množství zvyšuje riziko strádání plodu, naproti tomu velké množství podněcuje vznik vývojových vad) a rovněž celkovou funkci vnitřních orgánů.

 

32 týden

Vaše miminko měří 40-42 cm a váží 1800-200 gramů. Všechny jeho orgány jsou již plně vyvinuty, s výjimkou dýchacího a trávicího aparátu – ty budou potřebovat ještě několik týdnů. 

Mluvte na své dítě, zpívejte mu, pokud se ocitnete ve stresové situaci, uklidněte jej. Dítě všechny podněty (pozitivní i negativní) velmi intenzivně vnímá a např. krizové okamžiky silně prožívá.

Mezi další zásadní změny v životě plodu patří to, že se lanugo (tedy ony drobné chloupky, pokrývající pokožku dítěte) začíná vytrácet. Zbytky mohou případně zůstat pouze na ramenou a krku. Naproti tomu vlásky, obočí i řasy jsou již zcela vytvořeny.

Zvětšující se tělíčko nemá v děloze dostatek prostoru, miminko ve snaze se protáhnout vás někdy velmi potrápí silnými kopanci. Třebaže mohou být až bolestivé, za pár týdnů na ně budete s nostalgií vzpomínat.

A co maminka?

Objem dělohy se mnohonásobně zvětšil, cítíte se plná a těžká. Zmenšujte porce jídla a často odpočívejte, zhluboka dýchejte a udržujte si pokud možno dobrou náladu. Mezi 32. a 34. týdnem Vás čeká nástup na mateřskou dovolenou.

V poradně Vás čekají běžné kontroly – pohybová aktivita a srdeční ozvy plodu. Vnitřní gynekologické vyšetření posoudí stav děložního hrdla a tím i možné riziko předčasného porodu. Měla byste si koupit několik dobře padnoucích těhotenských podprsenek. Jste řidička? Pak byste už raději řídit neměla, a pokud se jen s někým vezete, dělejte si často přestávky.


Když budete dostatečně dbát o svůj imunitní systém, pomůže Vám to zůstat při síle po celou dobu těhotenství. Jezte zdravě, pravidelně cvičte a dopřávejte si hodně spánku – všechno toto vylepšuje Vaši imunitu po celých 40 týdnů.

Co se týče stravy, zaměřte se na potraviny s vysokým podílem antioxidantů – na ovoce a zeleninu bohaté na vitamin C, na rajčata a rajčatové šťávy, jež obsahují lykopen (další z řady účinných antioxidantů). Do salátů a vařených pokrmů přidávejte sytě zbarvené druhy ovoce a zeleniny.

Na posílení snížené obranyschopnosti jsou dobrá pro a prebiotika – jezte více banánů, česneku, cibule, pórku a rajčat – všechny probiotika obsahují.

 

33 týden

Miminko teď váží kolem 1,9 kg a na délka má 44 cm, i když je nutné mít na zřeteli, že nedonošená miminka se výrazně liší velikostí i hmotností.

Ve věku 33. týdnů je imunitní systém Vašeho miminka podstatně odolnější.

Až do doby, kdy se za nějaký měsíc narodí, budou 2/3 jeho imunitního systému spočívat v bříšku (vlastně o malinko níže). Kůži má již podstatně silnější a mnohem méně vrásčitou.

Jak se daří mamince?

Naprostá většina miminek je v tomto okamžiku již otočena hlavičkou dolů. Sice takto si můžete být s největší pravděpodobností jista (pokud se neobjeví další problémy), že porodíte spontánně, nicméně na druhou stranu budete cítit větší tlak na močovém měchýři, což zapříčiňuje častější močení.

Určitě se však těmto problémům nesnažte zabránit menším příjmem tekutin. Naopak – jako těhotná byste měla pitný režim dodržovat, a to především v letních měsících. V tomto období vás totiž kromě pocitu žízně budou podle všeho trápit i otoky nohou a kotníků.

V případě, že se otoky objeví i na rukou či v obličeji, ihned o této skutečnosti informujte svého ošetřujícího lékaře (může se totiž jednat o jeden z mnohých příznaků preeklampsie, která ohrožuje život matky i plodu).

Nárůst váhy (v tomto okamžiku v průměru činí zhruba 10 kilogramů), celková únava či pocity močení mnoho budoucích maminek zrazuje od cestování, a proto zbylou část těhotenství stráví doma.

Pokud vám to zdravotní stav dovolí (nehrozí předčasný porod), určitě se menším výletům po okolí nebraňte. Načerpáte tak tolik potřebnou psychickou energii.

 

34 týden

Zbývá už jen nějakých šest týdnů!

Vaše miminko teď měří 45 cm a váží okolo 2,1 kg. Začíná mu sílit kůže, ukládá se mu pod ni vrstva tuku, která bude sloužit jako ochrana před chladem a jako zdroj energie. Dále od Vás získává protilátky, jež mu posilují obranyschopnost proti nejrůznějším nemocem a jež ho připravují na život vně dělohy.

Vedle toho se rovněž navyšuje množství protilátek v těle dítěte.

Šest týdnů před stanoveným termínem porodu pravděpodobně nastoupíte na mateřskou dovolenou. Přece jenom je nejvyšší čas, protože každý pohyb se pro vás zřejmě stane utrpením.

Vedle toho se bude velmi zvyšovat vaše únava. Pokud nejste schopna klidně spát v průběhu noci, maximálně odpočívejte během dne (stačí, když si lehnete a zavřete oči). Přece jenom energii budete v posledních týdnech těhotenství potřebovat.

Mimo tyto fyzické obtíže budoucí maminky strádají i po stránce psychické. Obavy z blížícího se porodu, z šestinedělí i z nové role maminky sílí. Ačkoliv tento strach je do jisté míry oprávněný, mnoho generací žen před vámi všechny tyto změny zvládly, není tedy důvodu, proč vy byste měla být výjimkou.

 

35 týden

Čím víc miminko roste, tím se množství plodové vody v děloze zmenšuje – miminko teď vyplňuje skoro celý prostor. Jeho střeva se postupně plní zelenkavou látkou, jíž se říká meconium, česky smolka. Jsou to odpadní látky produkované játry a střevy. Pokud bude během porodu vystresované, může je v jeho průběhu vyloučit, jinak je najdete v prvních plenkách, co mu budete vyměňovat!

Třebaže genetika sehrává v průběhu celého těhotenství výraznou úlohu, v tomto období o to zvlášť. Projevuje se mj. na velikosti a váze plodu (délka se nyní pohybuje mezi 43 – 45 cm, váha v rozmezí 2200 – 2700 g).

Není se tedy třeba zbytečně znervózňovat, pokud vaše dítě převyšuje průměr, jste-li vy, rodiče, sami vysocí.

A co maminka?

Vaše každodenní aktivita je stále znepříjemňována celou řadou problémů.

Třebaže přibývání na váze již není tak výrazné jako v předchozích týdnech, neustávají obtíže s častým močením (nesmíte však zapomínat na dodržování pitného režimu, tou nejvhodnější tekutinou je čistá voda), stejně tak problémy s dýcháním (přece jen má vaše dítě v děloze stále méně prostoru).

Někdy se v této fázi těhotenství může stát, že plod přestane přibírat na váze, což je dáno nefunkční placentou. Z tohoto důvodu se jako nejlepší řešení stávajících problémů jeví předčasné ukončení těhotenství.

Není třeba se však ničeho obávat. V podstatě všechny vnitřní orgány plodu jsou již plně vyvinuty (výjimkou jsou stále plíce), rovněž nervová soustava je zcela výkonná, třebaže reflex sání se doposud nenachází ve fázi, jaká je u dětí, které se narodí tzv. v termínu.

 

36 týden

Máme co slavit!

Miminko je v tomto okamžiku již zcela vyvinuté, a to s výjimkou kostí, resp. lebečních švů.

K jejich pevnému spojení dojde až mnoho měsíců po porodu (proto je třeba po narození dítěte dbát mj. na to, aby nedošlo k poranění hlavičky). Důvod je nasnadě – dítě musí projít porodním kanálem.

A co maminka?

Vývoj dělohy je ohromný. Její objem je přibližně patnáctkrát vyšší než v době před otěhotněním. Aby taky ne. Miminko rychle roste (jeho velikost nyní činí zhruba 46 cm, váha je asi 2800 g), až do konce těhotenství v každém týdnu navíc přibere asi 300 g. Váš váhový přírůstek se může pohybovat od 7,5 po 17,5 kg (pokud tyto hranice překračujete, není ihned důvod k panice, podobně jako v případě miminka i zde byste se měla přihlížet také k dědičným dispozicím).

Budoucím maminkám je od tohoto týdne těhotenství v rámci pravidelných prohlídek děláno tzv. kardiotokografické vyšetření (KTG), a to za účelem zjištění tepové frekvence plodu a stahů dělohy. Toto vyšetření, trvající zpravidla kolem patnácti minut, je zcela bezbolestné, navíc má nesporně pozitivní vliv na psychiku ženy (slyší své dítě).

 

37 týden

Co se týče vývoje miminka, pak vězte, že ve vaší děloze se již pohybuje zralý člověk. Např. nehty jsou dorostlé až ke špičkám prstů (to je jeden z mnoha ukazatelů toho, že se jedná o plně vyvinuté dítě).

Tělo dítěte je pokryté vrstvou mázku, jehož úkolem je chránit pokožku před plodovou vodou.

Miminko nyní umí vše, co bude v samotném počátku svého života potřebovat. Ovládá reflexy, je s to dýchat, křičet, kašlat, sát a rovněž udržovat svoji tělesnou teplotu. Rovněž smysly jsou plně funkční.

Miminko záhy po narození je schopno poznat, co je pro něj příjemné. Nepříjemné potom odmítá (to je také důvodem jeho pozdějšího pláče).

A co maminka?

Stojíte na počátku desátého lunárního měsíce těhotenství. Plod je nyní již považován za zralý, jeho délka (od hlavičky k zadečku) je přibližně 47 cm, váha se pohybuje kolem 3 kg.

Děloha v této fázi těhotenství může začít vyvolávat kontrakce. Pokud jsou nepravidelné a nemají stupňující se tendenci, pak se s největší pravděpodobností o známky blížícího se porodu nejedná. Nicméně mnoho maminek raději do porodnice v tomto okamžiku zamíří – přece jen je lepší přijet s předstihem než později.

Máte-li stále potíže se zácpou, můžete vyzkoušet homeopatika, ráno zkuste vypít sklenici teplé osolené vody. Neustále byste si měla promazávat pokožku břicha.

 

38 týden

Blíží se již termín porodu, vaše miminko je plně vyvinuté a těchto pár posledních týdnů tráví tím, že pěkně přibírá.

Na nějakých 49 nebo 50cm délky má již kolem 3 kg. Protože mu rostou nehtíky, může si, než se narodí, stihnout poškrábat obličejíček. Velmi dobře také slyší hlas, proto si s ním povídejte a zpívejte mu – zvykne si tak na to, kdo jste a naučí ho to, že jste důležitý člověk.

Z porodnického hlediska je dítě od 38. týdne považované za donošené, do té doby se stále hovoří o předčasném porodu.
 

A co maminka?

Vzhledem k tomu, že porod může prakticky nastat kdykoliv, je důležité si v předstihu sbalit věci do porodnice. V těhotenské průkazce naleznete veškeré potřebné informace týkající se věcí osobní potřeby pro vás i miminko.

Nezapomeňte ovšem na potřebné doklady. Těmi jsou samozřejmě občanský průkaz, průkaz zdravotní pojišťovny i těhotenský průkaz. Zároveň je vyžadován rodný list, u vdaných žen oddací list, rozvedené budou potřebovat doklad o rozvodu, svobodné pak, pokud chtějí, aby mělo dítě příjmení otce, také prohlášení o příjmení (vyřídí příslušná matrika).

Důležité je rovněž domluvit se s partnerem o jménu potomka. Přece jen během kontrakcí nad tímto nebudete mít chuť přemýšlet.

Pro další děti v rodině může být toto období dost těžké, snažte se je do všeho zapojit, budou pak méně žárlit.

 

39 týden

Asi týden před porodem se hlavička miminka posune hlouběji do Vaší pánve. Pokud je to Vaše první miminko, možná se tak již stalo dříve.

Kosti na jeho hlavičce jsou připraveny na porod, jsou schopny se posouvat a překrývat, aby mohla hlava projít děložním hrdlem. Miminko má teď na délku 50 – 51 cm a každým dalším dnem přibývá na váze o 28 g.

A co maminka?

Jste vyčerpaná, nesvá a chcete už porodit – pokud možno hned! Děložní aktivita bývá nejčastější večer, proto pokud máte kontrakce nepravidelné a nepříliš časté, můžete se pokusit ještě usnout. Pokud už byste měla skutečně rodit, nebojte se, že porod “zaspíte” – stahy jsou pak časté a pravidelné.

Je na čase, abyste si pořádně odpočla, porod může být dlouhý a únavný, miminko pak velmi náročné. Relaxujete, dokud to jde, odpočiňte si, jak jen to půjde – nechte partnera, ať Vás pěkně rozmazluje.

 

40 týden

Urazili jste spolu dlouhou cestu, jen byste měla vědět, že 95% miminek se rodí mimo stanovený termín.

Po porodu váží většina miminek kolem 3,5 kg a měří 51 cm od hlavičky po paleček. Uvnitř už nemá vůbec žádné místo, je tam tak stěsnané, že se může otáčet už jenom do stran.

Miminko je zcela vyvinuto. Nyní už můžete pouze očekávat onen okamžik, kdy se mu zachce na svět. Možná se vám poslední dny budou zdát nekonečné.

A co maminka?

Pokud trpíte na křečové žíly, mohou Vám teď naběhnout; je to proto, že se v této fázi cévy rozšiřují vlivem hormonu progesteronu. Vaše nohy rovněž musí nést mnohem větší váhu, tělem Vám také cirkuluje mnohem více krve.

Dobrá zpráva! Teď, když se Vaše miminko posouvá směrem dolů, netlačí již tolik na Vaše plíce, bude se Vám tedy lépe dýchat.

Věnujte pozornost klasickým příznakům blížícího se porodu – výtoku z pochvy, odcházející hlenové zátce, prvním kontrakcím. Příznaky porodu však mohou být různé – porodní stahy, odtok plodové vody, odchod hlenové zátky, krvácení, průjem, pokles bříška, tlak na konečník.
Kdy tedy odjet do porodnice? Při pravidelných kontrakcích po 5 minutách alespoň 2 hodiny, vždy při odtoku plodové vody nebo krvácení. Pamatujte také na to, že předporodní doba se liší u provrodiček a vícerodiček.

Hlavně se ničeho nebojte, porodily už tisíce žen před Vámi.

 

 

 

Převzato z huggiesclub.cz