První trimestr

07.01.2014 13:58

1 týden

První den těhotenství, jak je oficiálně datováno, je vlastně první den poslední menstruace. Takže v prvním týdnu těhotenství si ani nemusíte uvědomit, že se z vašeho vajíčka zrodí děťátko. Mimo to se vaše perioda může vrátit do normálu a vy si ani nemusíte uvědomit, že je to vaše poslední. 

Nicméně, pokud plánujete otěhotnět, je rozumné užívat vitamíny obsahující 0,4 mg kyseliny listové, která napomáhá prevenci vad nervové trubice. Přerušte jakoukoliv formu chemické antikoncepce a vyhněte se jiným chemikáliím, jako je alkohol a tabák (včetně pasivního kouření), rentgenovému záření, volně prodejným lékům, a pokud berete v současné době léky na předpis, konzultujte jejich užívání s lékařem.

Mnoho nastávajících otců také začíná dbát na to, co jí a pijí. Zdraví otce skutečně hraje pro zdraví a vývoj dítěte důležitou roli. Nyní je tedy ideální doba přestat kouřit, vytvořit si lepší stravovací návyky a stanovit si další cíle v oblasti zdraví.

2 týden

Výstelka vaší dělohy se zesiluje a připravuje se spuštění ovulace. Některé ženy ovulaci skutečně pocítí v podobě bolesti, lokalizované na jedné straně. Tato bolest je označována jako mittleschmerz (doslova prostřední bolest). Je velice důležité seznámit se anamnézou vaší rodiny. Asi 75 % komplikací souvisejících s těhotenstvím a porodem lze rozpoznat už při první návštěvě. Získejte víc informací také o otěhotnění a zdraví před početím.

Pohled dítěte

7. den Sedm dní a 100 buněk a krásně se mi tady zahnízďuje, teplo, měkoučko a moc příjemný hlas odněkud zvenku – ahoj mami!

9. den Devátý den jsem se uhnízdilo, došly mi zásoby a tak začímám čerpat zásoby od tebe, maminko. Až si uděláš zítra těhotenský test, budeš už o mě vědět. Také se ti bude chtít častěji čůrat a budeš citlivější na vůně a pachy.

13. den Třináctka je moje šťastné číslo. Mám totiž ektoderm a endoderm. Z té první vznikne nervový systém, pokožka, zuby a z druhé trávicí, dýchací a močové ústrojí.

3 týden

Mami, měřím milimetr a je mi šestnáct dní.

K uhnízdění vajíčka dojde tento týden! Vajíčko a spermie se potkaly ve vašem vejcovodu a vydávají se na svoji pouť do dělohy, která jim bude trvat 4 7 dnů. Buněčné dělení začíná okamžitě a pokračuje po celou dobu tohoto putování. Když se oplodněné vajíčko dostane do dělohy, obvykle bude trvat asi 72 hodin, než se v ní uhnízdí. Vašemu miminku se po uhnízdění vajíčka říká blastocysta a v průměru má asi 0,1-0,2 mm.

Když se vajíčko uhnízdí, některé ženy mají slabé, tzv. implantační, krvácení z místa, kde se vajíčko zanoří do výstelky dělohy, a to způsobí drobné špinění. Toho se není třeba nijak obávat. Vaše tělo také uvolňuje imunosupresivní protein nazvaný faktor časného těhotenství (Early Pregnancy Factor, EPF), který brání vašemu tělu, aby dítě vnímalo jako vetřelce.

20. den Tak už máš mojí fotečku? Měřím šest milimetrů, mám miliony buněk. Už je mi dvacet dní a jsem velmi fotogenické (i když mám hlavičku větší než tělíčko) a mám vytvořeny základy mozku, míchy a nervů. Mám uzavřený krevní oběh, s vlastní krví – určitě mám jinou krevní skupinu než ty, mami. A jestli ti bývá po ránu nevolno, tak to se mnou vydrž!

4 - 5 týden

V tomto týdnu začne tlouct srdce vašeho dítěte! Je ohromující, kolik se toho děje a jak rychle. Transvaginální ultrazvuk ukáže asi 90 % žloutkového váčku. Nyní je možné rozpoznat hlavičku a zadní část tělíčka vašeho dítěte. Ke konci tohoto týdne dochází k první fúzi neurálních záhybů a to je doba, kdy se začne vyplácet dříve zmíněná kyselina listová.

Průměrná délka plodu je 1,5 – 2,5 mm.

Možná se při čtení tohoto textu můžete uzívat! Bolavým prsům můžete ulevit, když budete spát ve sportovní podprsence. V děloze máte možná křeče nebo pocit plnosti. Některé ženy mohou také trpět bolestmi hlavy kvůli zvýšené hladině hormonů.

Jsou ale také ženy, které žádným z těchto symptomů trpět nebudou. Raným obdobím těhotenství proplují bez zvracení nebo malátnosti. Hodně žen to bude považovat za normální. Když nebudete mít žádné těhotenské symptomy, nepodléhejte panice, i když byste na druhou stranu měla kontaktovat svého lékaře, pokud těhotenské symptomy máte a ony najednou ustanou.

6 týden

V tomto týdnu se vám může zhoršit žaludeční nevolnost, protože se zvyšuje hladina hormonů. Říká se tomu sice ranní nevolnost, ale přijít může kdykoliv během dne. V prsou můžete mít řezavou nebo pálivou bolest, mohou vás tížit, dvorec (tmavá část kolem bradavky) může ještě víc ztmavnout.

Pokud máte doma kočku, nevyměňujte jí stelivo v záchodu, protože byste se vystavila riziku toxoplazmózy. Tuto povinnost přenechejte na čas někomu jinému. Toxoplazmóza může způsobit problémy s těhotenstvím nebo potíže vašemu nově narozenému dítěti, ale většina žen, které kočky chovají, již tuto nemoc prodělala, ale považovala ji prostě za chřipku. Takže kočky se nezbavujte, stačí, když jí bude někdo jiný čistit záchod.

Do konce tohoto týdne bude temeno‑kostrční u plodu měřit 4-6 mm. Začíná se tvořit hrtan a vnitřní ucho. Vyvíjí se také vrstvy placenty, ale ta převezme produkci hormonů až ve 12. týdnu.

Z těla rytmicky vystupuje vyboulené tlukoucí srdce a krevní oběh je dobře ustaven. V tomto týdnu se objevují zárodky končetin. Vývojové základy jater, slinivky břišní, plic a žaludku jsou patrné. Transvaginální ultrazvuk může zachytit až 86 % fetálních pólů a 100 % žloutkového váčku.

7 týden

V tomto týdnu se objevují končetinové výběžky a dítě doroste do konce týdne do velikosti 7-9 mm. Objevují se základy genitálií, ale v této chvíli ještě nemůžete pouhým okem rozlišit děvčata od chlapců. Vytvářejí se nosní jamky.

Vaše dítě bude ve skutečnosti mít během svého vývoje troje ledviny a projde tím velice rychle, protože se ledviny vyvíjejí během tohoto období. V tomto týdnu se zformují ledviny podruhé.
Podle jedné studie se při transvaginálním ultrazvuku zobrazí ve 100 % embryonální pól s pohybem srdce.

Kvůli hormonálním změnám se vám mohou na obličeji objevit pupínky. Takže i když se kvůli tomu možná cítíte opět jako puberťačka, nejste v tom sama.

Obvykle existují kurzy pro období začátku těhotenství, kterých se můžete i s partnerem zúčastnit. Díky nim se těhotenství stane pro vašeho partnera reálnějším a oba vás do určité míry obeznámí s tím, co přijde. Seznam aktuálních kurzů získáte v místní nemocnici, porodních centrech, od porodních asistentek nebo školitelek v předporodních kurzech.

Jak je to se sexem v těhotenství? Rozhodně není pasé, ale v průběhu těhotenství jsou záležitosti týkající se libida významné. Možná si při pomyšlení na sex s těhotnou ženou připadáte zvláštně, ale buďte v klidu. Je to naprosto v pořádku, pokud je těhotenství bezproblémové. Promluvte si s ní o svých pocitech a touhách a stejně tak buďte ochotný naslouchat těm jejím. Většina žen u sebe objeví dramatický nárůst touhy po sexu, když se blíží druhý trimestr a zmizí únava a nevolnosti.

8 týden

Možná jste si už naplánovala první návštěvu lékaře. Někteří praktičtí lékaři vás nechtějí vidět na první kontrole, dokud jste dvakrát za sebou nedostala měsíčky. Tím se snižuje počet falešných těhotenství a samovolných potratů. Při prvním předporodním vyšetření se odehraje mnoho věcí.

Každý praktický lékař má jiný harmonogram a každá návštěva nebude tak zdlouhavá jako ta úvodní. Je to ten pravý čas pokládat otázky, které se objevily, nebo projít seznam otázek pro výběr poskytovatele zdravotnické péče.

Vaše dítě

Ke konci týdne bude mít vaše dítě asi 8-11 mm. Zadní mozek dítěte je zřetelný. V tomto týdnu se z gonád dítěte stávají varlata, nebo vaječníky. A začíná spontánní pohyb! O životě před narozením nevíme ještě mnohé.

S kostmi a klouby se v tomto týdnu děje mnoho věcí. Objevují se lokty a začíná proces osifikace (zpevňování kostí). Objevují se výběžky prstů na nohách, skoro už je můžete spočítat!

9 týden

Máme lokty! Vaše dítě je nyní od hlavy k zadečku (temeno-kostrční délka) dlouhé přibližně 13-17 mm. A váží asi tak 1 gram! Jsou patrné výběžky prstů na nohách, protože se právě začínají vytvářet. Z gonád se stávají varlata (u chlapců) nebo vaječníky (u dívek). Dítě se při doteku přes děložní stěnu odtáhne a může docházet i ke spontánním pohybům. Pravděpodobně začíná proces osifikace (zpevňování kostí).

Možná budete mít ucpaný nos. V těhotenství je to celkem běžné. Docházet může i ke krvácení z nosu. Tyto symptomy zkuste zmírnit pomocí odpařovače nebo zvlhčovače. I nadále se cítíte unavená, je vám špatně od žaludku a možná se vám motá hlava nebo míváte dokonce pocit na omdlení. Přivádět dítě na svět je těžká práce!

Nedělejte si starosti, pokud pláčete u reklam nebo zdánlivě bez důvodu. Jsou to prostě hormony. Ty samé hormony, kvůli kterým jste možná i víc podrážděná. Dobrá zpráva ale opět je, že s vyzráváním placenty, která postupně přebírá úkol tvorby některých z těchto hormonů, se budete cítit lépe.

10 týden

Dítě nyní vstupuje do svého fetálního období. Jeho průměrná temeno-kostrční délka je přibližně 27-35 mm. Váží asi 4 gramy (4 kancelářské sponky). Zformovaly se malinké prstíky na nohou. Oči jsou doširoka otevřené, ale oční víčka začínají srůstat a zůstanou tak až do 25. – 27. týdne. Zevní pohlavní orgány se začínají diferencovat. Formuje se vnější ucho a horní ret. Největším úspěchem tohoto týdne je vymizení ocasního konce (hrbolu)!

Frekvence tepu je okolo 160 úderů za minutu.

A co maminka?

Stále se cítíte unavená a je vám špatně od žaludku. Vydržte, u většiny z vás to bude trvat už jen několik málo týdnů! Bříško se vám pravděpodobně začíná zakulacovat, ale příčinou je spíše roztažení střev než děloha. Pas vám pomalu mizí! Nezapomeňte se nyní v pase a přes břicho měřit! Určitě vás pobaví, až si budete ty údaje později porovnávat!

11 týden

Pokud jste viděla obrázky dětí v tomto stádiu, určitě jste si všimla, že velikost hlavičky odpovídá asi 1/2 velikosti těla. To se bude s růstem dítěte měnit. V tomto týdnu se začne vytvářet duhovka a objeví se nehty na prstech! Vaše dítě váží okolo 7 gramů.

A co maminka?

Většinu žen během těhotenství trápí přibývání na váze. Obecně lze říci, že v prvním trimestru budete přibírat okolo 0,5 až 1 kg za měsíc. Některé ženy ale budou ve skutečnosti hubnout, zejména pokud byly nemocné, a budou přitom naprosto v pořádku. Jiné nepřiberou vůbec nic. A dalším zase váha naroste o 5 kg a více. Nejdůležitějším řešením je zdravá strava.

Výživa, ne váha je to, na co byste se měla zaměřit. Nejíte za dva, ale snažte se, aby všechno, co sníte, mělo výživovou hodnotu. Během těhotenství budete potřebovat jen 300 – 500 kalorií za den navíc, určitě v 1. trimestru.

12 týden

Jsem obrovské! Vážím 100 g a měřím asi devět centimetrů. 

Mozek dítěte sice ještě nemá stejnou velikost, jakou bude mít při porodu, má už ale stejnou strukturu. V této době se již vylučuje žluč. 

Vaše dítě má vlastní reflexy a také si procvičuje pohyby v zažívacím traktu. To vše je příprava na mimoděložní život. Pokud váš lékař používá Dopplerův přístroj, pravděpodobně nyní při prenatální prohlídce uslyšíte tlukot srdce vašeho dítěte. Někteří lidé tento zvuk připodobňují k dusotu koní. Až tento zvuk uslyšíte, bude to znamenat, že se riziko potratu významně snížilo.

A co maminka?

Je docela možné, že se tento týden začínáte cítit lépe a dostáváte se z dřívější extrémní únavy a nevolnosti. U jiných žen mohou tyto stavy ještě nějakou chvíli přetrvávat. Pravděpodobně se vám začne zvětšovat bříško, zejména pokud nejste těhotná poprvé.

Zhruba v této době převezme tvorbu hormonů vaše placenta. Pokud jste měla ovariální cysty, možná nyní začínají mizet. Riziko potratu se nadále snižuje.

 

 

převzato z huggiesclub.cz