Druhý trimestr

07.01.2014 14:00

13 týden

tento týden se děje mnoho věcí! Všech dvacet zubů se vytvořilo a čeká na svoji chvíli (prořezávání zubů teprve přijde!). Vaše dítě váží přibližně 28,3 gramů. I vaše placenta nyní váží přibližně stejně.

Střeva vašeho dítěte se přesouvají z pupečníku do bříška. Ve střevech se vytvářejí i klky, které pomáhají při peristaltických pohybech a zažívání. Slinivka vašeho děťátka dokonce vylučuje inzulín! Tvoří se smolka, první stolice vašeho dítěte.

Maminko, začínáme druhý trimestr!

Vítejte v druhém trimestru! Obvykle je to doba, kdy se maminky cítí nejlépe. Radosti raného těhotenství mají „za sebou“ a dostává se jím více energie. Také se začínají cítit jako těhotné.
Někteří lidé čekají se sdělením šťastné noviny až do této chvíle. Jestli mezi ně patříte, pusťte se do toho a užijte si to. Přemýšlejte také o kreativním způsobu, jak to udělat.

V této době se začínají více zapojovat i tatínci a jiní členové rodiny, protože se pro ně těhotenství nyní stává víc uchopitelné. Povzbuďte je, aby se na vašem těhotenství podíleli v míře, jaká je vám příjemná.

14 týden

Dítě má nyní 12,5 cm. Vytváří moč a vlastně i močí do plodové vody. Možná také zkouší “nadechovat“ plodovou vodu do plic a „vydechovat“ ji z nich ven.

Plodová voda je úžasná látka. Každé tři hodiny se zcela obnoví. Víme, že ji částečně tvoří moč dítěte, ale místem, kde se obecně plodová voda tvoří, si jisti nejsme. I na moderní medicínu stále ještě čekají nějaká překvapení.

A co maminka?

Hormonální změny ve vašem těle začínají být viditelné. Mnohé mají podobu kožních změn. Ty mohou ovlivnit způsob, jakým v těhotenství používáte make up. Možná se vám udělala prostředkem břicha, směrem dolů ke stydké kosti tmavá pigmentová čára, tzv. linea negra. Dvorec (tmavá část okolo prsní bradavky) možná ztmavnul a také se zvětšil. Děloha je nyní veliká jako grapefruit.

15 týden

Malé překvapení

Vaše dítě si zvyklo cucat paleček! Pokožka je velmi tenká, takže pod ní můžete zřetelně vidět cévy.

Děťátko váží asi 70 gramů. Vytváří se tvar vlasové pokožky. A srdce čerpá okolo 28,5 l krve za den. V době porodu to bude až okolo 340,8 l.

A co maminka?

Vaše srdce zvyšuje výkon, aby dítě zásobovalo kyslíkem. Zvětšené srdce přečerpává asi     o 20 % více krve než v době před těhotenstvím. Tento objem se bude ve skutečnosti během těhotenství ještě zvyšovat až na konečný výkon zvýšený o 30-50 %.

Jestli vám oblečení začíná být těsné, nezkoušejte se do něho za každou cenu dostat a pořiďte si mateřské oblečení.

V této fázi těhotenství vám mohou nabídnout vyšetření mateřské krve, aby se zjistily případné defekty nervové trubice. Tento screening bývá často označován jako alfa-fetoproteinový test (čtyř nebo tříparametrový screening). Tento screening bývá nejpřesnější během 15. – 17. týdne nitroděložního vývoje.

16 týden

Chlapeček nebo holčička?

Nehty vašeho dítěte jsou dobře vyvinuté a u některých dětí je dokonce potřeba nehty po porodu zastřihnout. Uši se také posunuly z krku k hlavě.

Dítě vyprazdňuje měchýř každých 40-45 minut. Pohyby končetin jsou stále více koordinované. Vaše dítě nyní váží asi 85 gramů a měří 16 cm. S použitím ultrazvuku můžete nyní rozpoznat, jestli čekáte chlapečka nebo holčičku, ale stále je to ještě trochu brzo.

A co maminka?

Možná v této době začínáte cítit pohyby dítěte. S větší pravděpodobností k tomu dojde, pokud jste multipara (už jste dříve měla dítě) nebo pokud jste velmi štíhlá.

Obvykle začnete cítit pohyby dítěte asi o jeden měsíc dříve, než jste cítila při předchozím těhotenství, hlavně protože víte, co cítíte. U žen, které jsou těhotné poprvé, není neobvyklé, že rozeznají pohyby plodu až ve 22. – 24. týdnu. Tyto první pohyby plodu v děloze se také využívají pro určení vašeho termínu porodu.

17 týden

Máme co slavit!

Dítě si pod kůží vytváří hnědé zásoby tuku, které do konce těhotenství dosáhnout 2-6 % celkové váhy jeho těla. Až se narodí, pomohou mu udržovat tělesnou teplotu. Děťátko nyní váží okolo 142 gramů. Znamená to, že jeho hmotnost je větší než hmotnost placenty. Žádné nové struktury se nevytvořily.

Hlasité zvuky venku mohou dítě polekat.

A co maminka?

Vaše děloha je nyní přibližně uprostřed mezi stydkou kostí a pupkem. Sekrece tekutin po celém vašem těle se může zvyšovat kvůli vyššímu objemu krve. Pokud se tedy víc potíte, máte ucpaný nos nebo trpíte zvýšeným poševním výtokem, není to nic, čeho byste se měla obávat a odezní to po narození dítěte.

18 týden

Máme co slavit!

Růst vašeho dítěte, které má 20,5 cm celkové délky, je velmi rychlý. Váží asi 198 gramů. U kostí pokračuje proces kostnatění tkáně. Zformovala se bříška prstů na rukou i na nohou a vytvářejí se i otisky prstů.

Jak se daří mamince?

Může být čím dál těžší dobře se vyspat, protože se vám zvětšuje tělo. Zkuste se vypodložit polštáři, abyste našla pohodlnější pozici pro spaní. Před spaním můžete také zkusit pánevní cviky a vždy se před uložením do postele vymočit.

Pokud jste s tím ještě nezačala, zkuste si pohrávat se jmény pro dítě! Projděte si historii své rodiny, čtěte knížky, zkoumejte různé kombinace pro chlapce i holčičky. Ujistěte se, že iniciály nedávají dohromady něco neslušného, a nikdy nedávejte dětem jména, která by tvořila stejné iniciály!

19 týden

Vaše miminko má již zcela vyvinuté chuťové pohárky a plně vnímá to, jak je plodová voda sladká. Už dávno před narozením si tak oblíbí sladkou chuť – uklidňuje ho a probouzí v něm pocit bezpečí.

Jeho sluch je den ode dne vyvinutější, je tak citlivý, že je schopen rozpoznat i velmi vysoké nebo hluboké zvuky, které dospělé ucho vůbec nezachytí.

Za poslední týden vyrostlo o další centimetr. Teď měří něco kolem 19 – 20 cm.

Jak se daří mamince?

Pokud jste trpěla zvýšeným vypadáváním vlasů v prvních měsících, tento jev by měl nyní ustat. Na obličeji se mohou objevit tmavé skvrny (tzv. chloazmata). Můžete pociťovat, že dýcháte rychleji než dříve. Zvýšená hladina estrogenu způsobuje častější sexuální vzrušení, citlivější bradavky způsobují lepší dosahování orgasmu.

Velmi mnoho těhotných žen se reálně začíná obávat porodu a bolestí, které jej provázejí. Některé mají strach natolik velký, že jsou ochotny se uchýlit k císařskému řezu. Neuvědomují si však skutečnost, že císařský řez s sebou přináší řadu rizik (přece jen se jedná o operativní zákrok).

Pokud vaše obavy přetrvávají, určitě se s nimi svěřte svému ošetřujícímu lékaři. Eventuálně začněte navštěvovat některý z kurzů připravujících budoucí maminky k porodu. Obecně platí, že čím více informací o porodu získáte, tím menší by měl váš strach být.

Rovněž přání „dobré noci“ řada těhotných žen vnímá spíše jako ironii. Může být obtížné si dostatečně v průběhu noci odpočinout, zvláště pokud trpíte pálením žáhy nebo poruchami trávení. V tomto případě bude jídlo zřejmě tím posledním, na co budete před ulehnutím do postele myslet.

Některé těhotné ženy však trpí opačným problémem – v noci se budí hlady, což opětovně zmaří jejich spánek. Pokud nemůžete klidně spát v průběhu noci, zkuste maximálně odpočívat v průběhu dne. Prospěje to vám i vašemu dítěti.
 

Můžete se začít rozhlížet po dětské výbavičce včetně šátku na nošení nebo kočárku.

20 týden

Do tohoto okamžiku bylo vaše dítě při ultrazvukových kontrolách měřeno od hlavy k zadečku.

V tomto týdnu však nastává změna. Od této chvíle bude měřena celková délka dítěte, které nyní měří více než 20 centimetrů.

Jeho tělo již pokrývá tzv. vernix caseosa, což je sýrovitý mázek, chránící pleť dítěte před několikatýdenním působením plodové vody. Jeho druhá funkce spočívá v usnadnění porodu.

Jak se daří mamince?

Váš jídelníček by měl v této fázi těhotenství obsahovat především dostatečné množství železa.

To samozřejmě můžete přijmout z vitamínových preparátů, pokud však nejste jejich příznivkyní, můžete je rovněž získat z libového červeného masa, drůbeže, ryb, čočky, špenátu či brokolice.

Železo je pro vaše dítě důležité mj. i z toho důvodu, že podněcuje tvorbu červených krvinek.

Nemůžete dýchat? Naneštěstí i toto je projev druhé poloviny těhotenství. Důvodem je rozšířená děloha, která tlačí na plíce. Jste-li nucena denně vycházet schodiště, nestyďte se za odpočinek v mezipatrech.

Pro vaše tělo a jeho přípravu na porod je určitě lepší schody vycházet, než využívat výtah. Porod pak pro vás bude mnohem přijatelnější, neboť budete připravena na fyzickou zátěž.

21 týden

Vaše dítě se má čile k světu.

Již velice dobře ovládá jemnou motoriku, je schopno si cucat palec, popotahovat si pupečník.

Jeho ruce a nohy jsou v neustálém pohybu a někdy tak dokáže budoucí maminku potrápit kopáním, které je především v oblasti břišní stěny velmi bolestivé.

Navzdory tomu si zkuste tyto okamžiky uchovat hluboko v paměti, jakmile se dítě narodí, bude se vám po nich stýskat.

A co maminka?

Je-li to jenom trošku možné, maximálně si užívejte tuto část těhotenství, patří totiž k těm nejklidnějším a nejpohotovějším.

Důvodem je skutečnost, že bolesti ustaly, zatímco velikost bříška vám ještě nebrání v omezování fyzické aktivity. Proto se zkuste v těchto dnech a týdnech zaměřit na shánění výbavičky pro vaše dítě. S přibývajícími kilogramy a vzrůstajícími pocity únavy se vám již tolik nebude chtít.

Ve druhé polovině těhotenství byste měla větší pozornost věnovat svému zdravotnímu stavu.

Především si dejte pozor na zvýšený krevní tlak a otoky (rukou, nohou i obličeje). Právě ony mohou být prvotním příznakem závažného onemocnění zvaného preeklampsie, která zpravidla předchází eklampsii, stavu, jenž ohrožuje život matky i plodu. Z tohoto důvodu není dobré podceňovat význam preventivních prohlídek, v jejichž rámci lékař provádí řadu testů a odběrů, jež mohou nemoc vyloučit, popř. určit léčbu.

22 týden

Děťátko je v této fázi těhotenství velice hubené.

Pod kůží, která je nyní bezmála průhledná, se totiž teprve začíná vytvářet první tuk.

Miminko je i nadále velmi aktivní a silně reaguje na výraznější zvukové podněty (především pak hudbu či hlas). Na to nezapomínejte, zvláště, chcete-li se vyvarovat bolestivému kopání.

Jak se daří mamince?

Bříško je již velmi patrné a může vám způsobovat nejeden problém.

Pokud potřebujete něco zvednout ze země, místo ohýbání si raději dřepněte, změna těžiště pak může mít velký vliv na rovnováhu (proto např. mytí oken svěřte partnerovi, nebo specializované firmě).

Jste-li z těch budoucích maminek, které doposud nepotřebovaly obměnit šatník, pak vězte, že v této fázi těhotenství již zřejmě nebude jiná možnost než zavítat na nákupy.

Při výběru oblečení klaďte důraz nejenom na volbu vhodných materiálů.

Čekáte-li přírůstek do rodiny v chladných měsících, opatřete si několik vrstev oblečení. Díky tomu se budete moci obléci podle aktuálního počasí, navíc vám bude usnadněn již tak ztížený pohyb.

23 týden

Ve 23. týdnu se výrazněji začínají vyvíjet plíce vašeho dítěte (dochází k zásadnějšímu vývinu krevních vlásečnic a žil v plicích).

Vedle toho miminko získává stále více svalové hmoty, celkově tedy sílí.

Jak se daří mamince?

Děloha je den ode dne větší a začíná výrazným způsobem tlačit na bránici. Kvůli tomu dochází ke stlačování plic a následnému zhoršení dýchání.Z tohoto důvodu byste se již měla vyvarovat zvýšené fyzické aktivitě.

Za vhodnou prevenci těchto obtíží se považuje položení se na bok a zhluboka, dlouze a pomalu dýchat.

Obtíže se mohou objevit také při ležení na zádech, kdy je nadto namáhán žaludek a následně i jícen. V tomto případě je projevem pálení žáhy.

Pokud se snažíte tyto problémy eliminovat, nicméně výsledek se nedostavuje, určitě se poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

V tomto období těhotenství jsou vaše váhové přírůstky poměrně velké, a to půl kilogramu za týden.

Váha se vám měla od počátku těhotenství do tohoto okamžiku zvýšit zhruba o pět kilogramů (tabulky stanovují hranici mezi 1,5 a 8,5 kilogramy).

Pokud z ní ovšem vybočujete, určitě se tím netrapte – důležitou roli totiž sehrávají i genetické faktory a vaše fyziognomie.

24 týden

Miminko je v této fázi těhotenství již silnější a obratnější.

Pod kůží, kterou mělo ještě před několika málo týdny téměř průsvitnou, se začíná hromadit tuk. Všechny orgány, s výjimkou plic, jsou již plně vyvinuté.

Dítě má nyní kolem sebe téměř půl litru plodové vody, z tohoto důvodu se může volně pohybovat. Právě intenzivní pohyby dítěte mohou vést k problémům s tvrdnutím dělohy. Nejedná se o nic závažného v případě, že celkový počet těchto stahů nepřevýší číslo deset za den. Jestli jste stahů zaznamenala více, určitě kontaktujte svého lékaře.

A co maminka?

Zatímco vaše týdenní váhové přírůstky stále činí zhruba půl kilogramu, miminko týdně přibírá kolem deseti dekagramů (nyní by se jeho váha měla pohybovat kolem 640 gramů), přičemž neustále dochází k vyrovnávání proporcí jeho těla.

Pokud by se vaše dítě narodilo v tomto týdnu těhotenství, lékaři by již usilovali o jeho záchranu.

Tato informace je pro psychiku mnohých maminek velmi důležitá, zvláště pokud se jejich těhotenství nevyvíjí podle představ a hrozí předčasný porod. Česká neonatologie je považována za špičky, o čemž vypovídají nejenom statistiky, ale především maminky, jimž lékaři zachránili jejich dítě.

25 týden

Miminko se má čile k světu, pravidelně cítíte jeho pohyby.

Je zajímavé zkoumat, v kolik hodin se vaše dítě probouzí a v kolik usíná. Vězte, že tento režim bude mít s největší pravděpodobností i po porodu.

Jak se daří mamince?

Vaše bříško je každým dnem větší a vy byste se měla smířit se skutečností, že již nemůžete vykonávat veškeré fyzické aktivity.

Odpočinek a dostatek spánku jsou pro vás i vaše dítě v této chvíli mnohem důležitější než precizně uklizený byt. Pokud si přece jen nedokážete život bez pohybu představit, vyrazte na procházku do přírody, kde načerpáte spoustu nové energie.

Ačkoliv se na dítě velmi těšíte, mohou vás v tomto období těhotenství začít provázet dosti nepříjemné sny. Je to dáno obavami nejenom z porodu, který je velmi intimní a individuální záležitostí, ale i z následného mateřství.

Některé budoucí matky mají rovněž strach ze ztráty svobody. Navzdory všem těmto snům a především pak slovům, jež slýcháte či budete slýchat ze strany zkušených matek, se nemusíte ničeho obávat. Zvládlo to mnoho žen před vámi, zvládnete to i vy.

Řiďte se svým vlastním instinktem a budete moci být na sebe náležitě pyšná.

 

 

Převzato z Huggiesclub.cz